Red levens als bedrijfshulpverlener

Ongelukken zijn zeldzaam. Dat neemt niet weg dat ze altijd te allen tijde kunnen gebeuren. Je weet nooit wanneer zich een noodsituatie voordoet. Wat je wel weet is dat, in het uitzonderlijke geval dat er iets gebeurt, je beter goed voorbereid kunt zijn.

Hoe bereid je je voor op nood?

Om jezelf voor te bereiden op noodsituaties zul je deze moeten simuleren. Dat betekent dat je in een veilige omgeving onveilige situaties moet nabootsen, zodat je jezelf wapent met kennis en vaardigheden om ongelukken in het echt het hoofd te bieden. De training waar we het hier over hebben is die tot Bedrijfshulpverlener (BHV’er).

Wat is een BHV’er?

Een BHV’er is binnen een bedrijf de persoon die zorgdraagt voor de veiligheid van alle werknemers in het uitzonderlijke geval dat er iets misgaat. Als BHV’er ben je in staat kleine brandjes te blussen, je kan indien nodig een gebouw veilig en snel evacueren en je bent aanspreekpunt voor professionele hulpdiensten. Eigenlijk merk je als werknemer niet of nauwelijks dat er een BHV’er op je werkplek aanwezig is. Pas als de nood aan de man is zal de BHV’er zich laten gelden. Het zal je duidelijk zijn dat deze persoon, hoewel doorgaans onzichtbaar, van levensbelang kan zijn.

Hoe word je BHV’er?

Lijkt het jou wat om jouw steentje bij te dragen aan de veiligheid van jouw werkplek, dan kun je bij BHV Zoetermeer een 2-daagse cursus volgen. Hier leer je alles over hoe om te gaan met noodsituaties. Dit doe je in een setting die lijkt op de werkelijkheid, maar waar je onder begeleiding van professionals op een gecontroleerde manier kennismaakt met situaties die je in het dagelijks leven gelukkig zelden tot nooit mee zal maken. Dit zorgt ervoor dat je, wanneer het echt nodig is, je hoofd koel kan houden en op kan komen voor jouw veiligheid en die van je collega’s.