Moet u een VCA cursus doen?

Heeft u van uw werkgever te horen gekregen dat u een VCA cursus moet gaan doen? Of bent u een werkgever en vindt u dat uw werknemers een VCA cursus moeten doen? Dan kunt u dit doen bij verschillende opleiders. Welke opleider het beste bij uw bedrijf en werknemers past, hangt af van de locatie van uw bedrijf.

Wat betekent VCA?

VCA is eigenlijk een afkorting van een afkorting van VGM Checklist, Aannemers, VGM staat voor VGM: Veiligheid, gezondheid en milieu. Een VCA certificaat wordt in een aantal branches gevraagd. Het is voornamelijk bedoeld voor mensen die werk uitvoeren waar verhoogt risico zit aan het werk. Het doel van een VCA cursus is dan ook dat men veiliger en verantwoorder gaat werken. Veel opdrachtgevers van projecten stellen ook als voorwaarde dat u in het bezit bent van een VCA certificaat.

Wie hebben een VCA certificaat nodig?

Er zijn een aantal branches waarbij het VCA certificaat gevraagd wordt. Dit zijn de branches als: werktuigbouwkunde, bouwkunde, transport, civiele techniek, de inspectie, industrieel reinigen enzovoort. Het is niet verplicht om een VCA certificaat te hebben maar u moet wel kunnen aantonen dat de werknemers wisten van alle veiligheidseisen en alle wettelijke verplichtingen. Dit wil de verzekering zien op het moment dat er een ongeval gebeurt. Wanneer u een VCA cursus heeft gedaan ontvangt u een certificaat. Dit certificaat is 10 jaar geldig en daarmee toont u aan dat u verantwoord en veilig kunt werken. U dient dit certificaat goed te bewaren, want het wordt slechts eenmalig verstrekt.

Wie is de eigenaar van het certificaat?

De cursist is altijd eigenaar van het certificaat, ook wanneer het bedrijf betaald heeft voor de VCA cursus. Het certificaat is op naam en pas geldig nadat u uw handtekening onder het certificaat heeft gezet. Dan is deze persoonlijk en daardoor het bezit van de cursist.