Een strafbeschikking? Ga niet meteen akkoord en stel bezwaar in

Je ontvangt een strafbeschikking, dit houdt in dat je zonder tussenkomst van een rechter een straf krijgt opgelegd van de Officier van Justitie. Je zult een brief ontvangen waarin de straf staat vermeld of je krijgt een oproep voor een zitting. Tijdens deze zitting, met de Officier van Justitie, kun je een taakstraf van maar liefst 180 uur krijgen, een geldboete of een rij-ontzegging. Deze eenvoudig en goedkope manier van het afhandelen van zaken voor de Officier van Justitie kan niet altijd kloppend zijn.

Verzet strafbeschikking samen met een advocaat

Een strafbeschikking heeft veel gevolgen voor jou en daarom is het belangrijk om samen met een advocaat te kijken naar de mogelijkheden. Als je een strafbeschikking krijgt, dan betekent dit dat er geen rechter naar de zaak heeft gekeken. Misschien had de rechter jou wel vrijgesproken, je kunt dus niet inschatten of de straf wel passend is. Samen met een ervaren advocaat kun je kijken naar de zaak. Een advocaat zal de zaak onderzoeken en als dit reëel is in verzet gaan. Het verzet strafbeschikking betekent dat je in bezwaar gaat en dat de zaak opnieuw zal worden bekeken.

Accepteer nooit zomaar jouw strafbeschikking

Het is belangrijk om snel na de strafbeschikking actie te ondernemen, de periode dat je verzet kan instellen is maar kort. Als je een strafbeschikking krijgt, kun je nooit weten of de straf wel passend is. Daarnaast krijg je bij een strafbeschikking altijd en aantekening op jouw strafblad, wat in de toekomst lastig kan zijn bij het vinden van een baan. Vaak wordt er na het instellen van verzet een lagere straf uitgesproken. Misschien is de opgelegde straf dus wel te hoog en zal je na het verzet een lagere straf krijgen. Dat is natuurlijk een stuk fijner, accepteer dus nooit zomaar jouw strafbeschikking.