Een onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties laten opleiden

Apparatuur moet goed werken

Bedrijven zijn tegenwoordig verplicht om een goede brandmeldinstallatie te hebben; als jij een onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties wil inhuren moet jij je daarvoor wenden tot een onderhoudsbedrijf. Zo’n onderhoudsbedrijf zal op zijn beurt eerst MBO geschoold personeel moeten inhuren wat bij de klanten langs gaat. Het onderhoud aan deze complexe installaties is iets wat niet zomaar bij een opleidingsinstituut wordt geleerd; je zal jouw personeel naar een speciale opleiding moeten sturen. De apparatuur die bij klanten hangt moet immers altijd goed werken en als onderhoudsbedrijf ben je daar verantwoordelijk voor.

Installatie en onderhoud in de schoolbanken

Er zijn bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in de begeleiding van het personeel van bedrijven wat brandmeldinstallaties plaatst. Dit personeel moet een aantal vaardigheden hebben die specifiek te maken hebben met het type bedrijf waarin wordt gewerkt en met de apparatuur die er wordt gebruikt. De installatie is dan ook een heel specialistisch karwei waarbij niet alleen het technische gedeelte ter sprake komt maar ook de instructie van het personeel op de werkvloer. Het onderhoud van deze apparatuur leert het personeel van een leverancier van brandmeldinstallaties enkel voor eigen werkzaamheden. Ook hierbij wordt rekening gehouden met de situering van de installatie en van het type installatie.

Bij de tijd blijven is verplicht

Je zal als werkgever je personeel met regelmaat moeten laten bijscholen. De reden hiervan is ook heel duidelijk; de apparatuur wordt in een steeds geavanceerdere vorm op de markt gebracht. Het personeel wat het onderhoud van deze apparaten uitvoert moet dan ook bijblijven. Er moet kennis zijn over de werking van de brandmeldinstallatie en over de zaken die moeten worden onderhouden. De leveranciers van deze apparatuur hebben dan ook een verplichting naar de overheid en naar de klanten. Er moet gecertificeerd personeel beschikbaar zijn wat is getraind om deze belangrijke handelingen uit te voeren op de juiste manier.