Debiteurenbeheer uitbesteden, ja of nee?

Elk bedrijf heeft te maken met wanbetalers en hier hou je tot op zekere hoogte ook financieel rekening mee. Soms kan het aantal echter te ver oplopen. Het achterna zitten van deze mensen is vervelend en tijdrovend werk, maar essentieel voor jouw financiële gezondheid. Een groot aantal debiteuren kan dan ook erg veel zorgen opwekken. Het is mogelijk dit probleem met een aantal mogelijkheden snel op te lossen.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn al een groot aantal dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat de kans op wanbetalers kleiner wordt. Dit begint bij het screenen van je klanten voordat je met ze in zee gaat. Dit is tegenwoordig vrij makkelijk te doen via nieuwswebsites, LinkedIn en andere internetbronnen. Is de klant naar jouw idee niet financieel gezond, ga er dan ook niet mee in zee. Ook je factuur en betaalmethode zijn erg belangrijk. Als een klant niet makkelijk bij je kan betalen of hij ziet onduidelijkheden en fouten op de eindfactuur zal hij minder snel geneigd zijn om het geld over te maken. Duidelijkheid, professionaliteit en gemak staan hier centraal. Als je daarna nog klanten hebt die te laat betalen kun je deze op een systematische manier benaderen totdat ze de factuur hebben voldaan.

Wat kunnen de professionals voor je doen?

Voor een volledige ontzorging van je debiteurenbeheer kun je een professioneel incassobureau inschakelen. Deze kunnen met ene frisse kijk naar je debiteurenlijst kijken en beginnen deze systematisch op te schonen. Ze zullen namens jou handelen en weten hoe ze de klant het beste kunnen benaderen zonder de relatie te schaden. Ook hebben ze de juridische kennis en hulpmiddelen om de hardnekkige wanbetalers gepast aan te pakken. Je kunt een incassobureau inschakelen totdat je probleem is opgelost, of permanent. Op deze manier kun je zonder zorgen en met gezonde boeken de tijd nemen om je eigen baan te doen.