De kosten voor een strafrechtadvocaat

Het kan voorkomen dat je ergens van wordt beschuldigd. Los ervan of dit wel of niet terecht is, je zal een strafrecht advocaat nodig hebben tijdens je rechtszaak. Dit wordt gedaan door een strafrechtadvocaat, of strafpleiter. In sommige gevallen zal je die aangewezen krijgen en in sommige gevallen moet je deze zelf vinden. Hier lees je over hoe dit in zijn werk gaat en hoe de advocaat betaald moet worden.

Wel of niet een aangewezen advocaat

Ben je minderjarig of ben je gearresteerd en zit je al een aanzienlijke tijd in voorarrest, dan zal je een strafrechtadvocaat aangewezen krijgen. Dit zijn bijna altijd ervaren professionals en er is dan ook geen reden om zelf een advocaat te zoeken. Wordt je echter gedagvaard of snel weer vrijgelaten dan is het aan jou om een strafrechtadvocaat aan te nemen. In Nederland is er genoeg keuze en kan het lastig zijn om de juiste te vinden.

Pro deo betaling

Een strafrechtadvocaat is lang niet altijd gratis. Een pro deo advocaat wordt ingezet als je onder een bepaalde inkomstgrens zit. Het gedeelte dat je moet betalen wordt bepaald naar aanleiding van je inkomen en de rest wordt gesubsidieerd. Minderjarigen krijgen altijd een pro deo advocaat aangewezen. Zit je boven deze grens, dan zal je de kosten zelf moeten dragen en deze zijn niet altijd een weerspiegeling van de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt.

Hoe kiezen?

De beste manier om je advocaat te kiezen is door eerst een aantal offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Je doet hiernaast ook onderzoek en bekijkt referenties en de website van de advocaat. Zo krijg je een aardig idee van de geloofwaardigheid. En vaak zijn topadvocaten toch goed betaalbaar. De prijzen worden berekend in uren. Door goed onderzoek te doen en al je opties te bekijken kom je hopelijk tot de beste beslissing.